Celleforandringer og udvidet prøve (KBC)

På Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart tager vi imod dig, som har fået konstateret celleforandringer hos din egen læge. Speciallæge Poul Bak Thorsen foretager en udvidet, som inden for et par uger kan vise, om der er reel grund til bekymring.

Vi undersøger og behandler dig på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet og rådgiver dig om det videre forløb.

Celleforandringer er ikke livmoderhalskræft

Du skal vide, at celleforandringer er ret almindelige og ikke er ensbetydende med livmoderhalskræft. Mange kvinder bliver chokerede og bange, når de får konstateret celleforandringer, men det er kun forstadier, og der er mange stadier af forandringer.

Årsagen til livmoderhalskræft er den seksuelt overførte HPV-virus, som er så almindelig, at næsten alle voksne i Danmark bliver smittet på et tidspunkt i deres liv. Der er altså kun en brøkdel af HPV-tilfældene, som fører til celleforandringer og livmoderhalskræft. En del celleforandringer forsvinder af sig selv, og mange celleforandringer kan vi behandle på Gynækologisk Klinik.

Vi undersøger dig naturligvis og foretager en række prøver for at afklare, hvilken grad af celleforandringer du har. Det kan gøre lidt ondt, og du må gerne tage nogen med til undersøgelsen.

Hjælper HPV-vaccination ved celleforandringer?

Du kender formentlig til HPV-vaccinen, men den giver formentlig ikke meget udbytte, hvis du allerede har celleforandringer. Det er derfor bedst at blive vaccineret, inden man bliver seksuelt aktiv. Via børnevaccinationsprogrammet bliver alle 12-årige piger (og fra 1. juli 2019 også drengene) tilbudt gratis HPV-vaccine hos deres egen læge. Dette må vi stærkt anbefale.

Du kan til gengæld få en vis gavn af en HPV-vaccine, hvis du skal have lavet et keglesnit. Det er vist, at risikoen for tilbagefald er halveret hos den gruppe, som bliver HPV-vaccineret i forbindelse med keglesnit.

Husk dine kontroller for celleforandringer

Cirka én gang om dagen får en kvinde i Danmark konstateret livmoderhalskræft, og celleforandringer skal naturligvis tages alvorligt.

Antallet er heldigvis faldende som et resultat af bedre screening og vaccination. Vi opfordrer dig til at overholde de regelmæssige tjek, som alle kvinder mellem 23 og 64 år får tilbudt. Her bliver en stor del af celleforandringerne opdaget. Du bør så vidt muligt overholde kontrollerne, så celleforandringerne ikke får mulighed for at udvikle sig.

Husk: Celleforandringer udvikler sig ret langsomt. Celleforandringer er ikke livmoderhalskræft.

Udvidet prøve ved celleforandringer (KBC)

Hvis du har fået påvist celleforandringer, bliver du henvist til undersøgelse hos en speciallæge. På Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart er klinikkens personale specialiseret i celleforandringer og livmoderhalskræft. Vi foretager en udvidet undersøgelse af din livmodermund og -hals (KBC) for at afklare graden af dine celleforandringer. Hvis det viser sig nødvendigt, kan vi her på klinikken efterfølgende foretage et såkaldt keglesnit.

Som udgangspunkt er det dog vigtigt at understrege, at celleforandringer forekommer langt hyppigere end egentlig livmoderhalskræft. Det er naturligt, hvis du er bekymret, men i mange tilfælde forsvinder celleforandringerne af sig selv.

Den udvidede undersøgelse (KBC) på Klinik for Kvindesygdomme og Graviditet i Middelfart omfatter i de fleste tilfælde en undersøgelse med mikroskop af din livmodermund og -hals, en ny børsteprøve (celleskrab) fra livmodermunden og -halskanalen samt to til fem små vævsprøver – biopsier.

Der er sjældent større gener ved prøvetagning, men du kan få smerter, og vi plejer derfor at lægge lidt lokalbedøvelse inden vi tager prøverne. Nogle gange lægger vi til sidst en tampon, som du kan fjerne efter to til tre timer. Du kan bløde lidt efterfølgende og du bør derfor undgå risiko for infektion.

Du får svar på prøverne efter to til tre uger. Du får svaret via E-Konsultationen (der sendes besked til din e-mail om, at der ligger en besked til dig), og vi vil samtidig komme med en plan for det videre forløb. I tilfælde af reelle celleforandringer vil vi foreslå at lave et keglesnit (se information herom).

Er der lette grader af forandring, vil vi som regel foreslå ny kontrol efter cirka seks måneder.

Forholdsregler

Du bør undgå samleje, karbad, bad i havet og bad i svømmehal samt at bruge bind i stedet for tampon i 1-2 uger. Efterfølgende skal du bruge kondom ved samleje, så længe der er udflåd.